3. Susret roditelja/skrbnika i djece kojima je ugrađena umjetna pužnica tvrtke Cochlear Ltd (23-24.10.2015.)

I ove godine na 3. susretu korisnika umjetnih pužnica, te njihovih obitelji, prijatelja i skrbnika, ali i od naših gostiju s Poliklinike Suvag, Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“, Kliničkog bolničkog centra Zagreb te od tvrtke Cochlear Ltd. čuli smo novosti i zanimljivosti o ugradbenim tehnikama i standardima vezanim za umjetne pužnice.

Tijekom susreta dr. Velepič iz KBC-a Rijeka je za lokalne medije izjavio: “Postoji cijeli niz patologija između zdravog uha i potpune gluhoće koje se mogu riješiti uz pomoć određenih materijala i ugradbenih tehnika koje kod nas nisu priznate. I sama ugradnja umjetnih pužnica u Hrvatskoj uvelike zaostaje za standardom zapadnih zemalja koje u ovim slučajevima ugrađuju dvije umjesto jedne pužnice.

Laički rečeno, naši pacijenti s umjetnom pužnicom nemaju „stereo“ već „mono“ zvuk. – Dvije pužnice standard su zapadnih zemalja. To kod nas nije slučaj, a da dosegnemo taj standard u inicijativu bi svakako trebalo uključiti osim zdravstvenog sustava i same pacijente i javnost.”

Plesnom točkom u paru, Ivano Džidić, desetogodišnjak iz Mostara s ugrađenom umjetnom pužnicom, kojemu je hobi ples, još jednom nam je potvrdio da za korisnike sa slušnim problemima ne postoji zapreka za normalan život i ambicije.

Drago nam je da je u središtu zbivanja bilo druženje starih i upoznavanje novih korisnika “umjetne pužnice” i nadamo se da ćemo i mi kao partneri još bolje razumjeti potrebe korisnika u predstojećem razdoblju.